Home Κλασσική ΜουσικήΣυνθέτες Αφιέρωμα στην συνθέτη Χρήστο Χατζή

Αφιέρωμα στην συνθέτη Χρήστο Χατζή

από Κλασσική Μουσική
425 θεάσεις
Shares

Μας γεμίζει χαρά απ’ όπου κι αν βρίσκεται – Ο Χρήστος Χατζής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες διεθνώς

ΟΧρήστος Χατζής γεννήθηκε στον Βόλο το 1953 όπου άρχισε μαθήματα μουσικής με τον Μπάμπη Κεχαϊδη στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτα στο Eastman School of Music όπου σπούδασε σύνθεση με τους Joseph Schwantner και Samuel Adler και αποφοίτησε με το πτυχία Master of Music, και αργότερα στο State University of New York at Buffalo όπου σπούδασε σύνθεση με τον Morton Feldman και αποφοίτησε το 1982 με το πτυχίο Doctor of Philosophy. Το 1982 μετανάστευσε στον Καναδά και ζει από τότε στο Τορόντο με την οικογένειά του, όπου κατέχει την θέση πρωτοβάθμιου καθηγητού σύνθεσης στον Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σήμερα ο Χρήστος Χατζής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες διεθνώς. Ο συνθέτης πρωτοπορεί ένα ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα που αντικατοπτρίζει τις πολύπλευρες αισθητικές ανάγκες του 21ου αιώνα, παρακάμπτοντας τα αισθητικά και κοινωνικοπολιτικά «χαρακώματα» του προηγούμενου αιώνα, ειδικά την εστίαση πάνω στην αποστασιοποιημένη συνθετική τεχνική και τον κακώς εννοούμενο ελιτισμό. Η θεματολογία της μουσικής του συγκεντρώνεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: των ιθαγενών του Καναδά (“Gaia”, “Going Home Star: Truth and Reconciliation” “Footprints in New Snow”), των Εβραίων, Ρομά και άλλων θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος (“Menorah”, “Hiddenness”) και των καταπιεσμένων ή παραμελημένων μειονοτήτων παγκοσμίως.

Η μουσική του Χατζή είναι τεχνικά δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα αυθεντική και προσιτή σε ένα τεράστιο κοινό (το online playlist της μουσικής του στο MySpace είχε ξεπεράσει τα 1,7 εκατομμύρια hits). Με περίπου εκατό συναυλίες κάθε χρόνο που περιλαμβάνουν έργα του ανά τον κόσμο, αναθέσεις από διεθνείς σολίστ όπως η βιολονίστρια Hillary Hahn, ο φλαουτίστας Patrick Gallois, oi μαριμπίστες Θεόδωρος Μιλκόβ, Dame Evelyn Glennie και Beverley Johnston και ο κορνίστας Jamie Sommervielle, καθώς επίσης και από οργανισμούς όπως the Orchestre symphonique de Montréal, το Royal Winnipeg Ballet, το St. Lawrence String Quartet και το Gryphon Trio, μια ακμάζουσα δισκογραφία από εταιρίες όπως η Naxos, EMI Classical, Sony Classical, Deutsche Grammophon, Consipio (Ιαπωνία), CBC Records και Centrediscs (Καναδάς) κ.α., και συνεχή και σημαντική ραδιοφωνική, διαδικτυακή και τηλεοπτική προβολή, η μουσική του Χατζή έχει αποκτήσει ένα αφοσιωμένο ακροατήριο και ερμηνευτές σε όλον σχεδόν τον κόσμο. Η δισκογραφία με έργα Χατζή (μερικώς ή εξ’ ολοκλήρου) έχει διακριθεί με ένα βραβείο Grammy και τρία βραβεία Juno, ενώ ο ίδιος έχει λάβει πολλαπλά βραβεία και επιχορηγήσεις από κρατικούς φορείς και ιδρύματα. Πρεμιέρες έργων Χατζή έλαβαν χώρα στον Καθεδρικό Ναό του Άγιου Παύλου, Queen Elizabeth Hall και Covent Garden του Λονδίνου, στο Metropolitan Museum of Art και Lincoln Center της Νέας Υόρκης, στο Kontzerthous του Βερολίνου, στο Roy Thomson Hall και Koerner Hall του Τορόντο, και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, καθώς επίσης και σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.

Εκτός από τη σύνθεση και διδασκαλία σύνθεσης, ο Χρήστος Χατζής αρθρογραφεί συχνά σχετικά με τη σύγχρονη σύνθεση. Τα άρθρα του και δοκίμια του είναι ανεβασμένα στην ιστοσελίδα του  www.hatzis.com Πρόσφατα, το βιβλίο του «Resonance: A Journey of Connections Made by Intuition» είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο για ελεύθερο κατέβασμα από το https://www.dropbox.com/home/RESONANCE?preview=Resonance+2020+02+21.pdf.

Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του

Constantinople


Old Photographs [CONCERT VERSION], by Christos Hatzis


The Isle is Full of Noises / Andrey Boreyko · Toronto Symphony Orchestra


Quartet no.1 The Awakening (1994)


Fabian Ziegler “In the Fire of Conflict”


Anne-Julie Caron – Fertility Rites


“Nocturno” – Modulations 1

Δείτε ακόμα

Shares