Home ΕπικαιρότηταΔιεθνή Νέα Η Mary Millben τραγουδάει «Om Jai Jagdish Hare» για το Ντιβάλι 2020

Η Mary Millben τραγουδάει «Om Jai Jagdish Hare» για το Ντιβάλι 2020

από Κλασσική Μουσική
64 θεάσεις
Shares

Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια λατρείας που έχουν ποτέ γραφτεί παγκοσμίως είναι το Ινδικό «Om Jai Jagdish Hare»

Ο εορτασμός του φετινού Ντιβάλι, της ινδικής Πρωτοχρονιάς ήδη έχει αρχίσει, και η γνωστή Αμερικανίδα ινδικής καταγωγής, Mary Millben, υποψήφια για βραβείο Helen Hayes, ετοίμασε ένα βίντεο για το Ντιβάλι 2020.

«Η Ινδία, ο λαός της Ινδίας και η ινδοαμερικανική κοινότητα είναι πολύ ξεχωριστές για μένα. Τι ευλογία να κάνω ουσιαστικά για το Ντιβάλι 2020 – ένα ετήσιο, ινδικό φεστιβάλ φώτων όπου η Ινδία, οι Ινδοί Αμερικανοί, και άνθρωποι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται φέτος σχεδόν για να γιορτάσουν τη νέα συγκομιδή, την ευγνωμοσύνη για την ευημερία και να γιορτάσουν το φως πάνω από το σκοτάδι μέσα από την ομορφιά των λαμπτήρων», είπε η Millben.

Το βίντεο γυρίστηκε στο Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στη Σεντόνα της Αριζόνα.

Σε αντίθεση με άλλες θρησκείες, οι Ινδοί που ασπάζονται τον Χριστιανισμό δεν διαγράφουν τις ρίζες τους από τον Ινδουισμό, αλλά θεωρούν τον Χριστιανισμό ως συνέχιση της πνευματικής τους εξέλιξης.

Το «Om Jai Jagdish Hare» είναι ένα τραγούδι-προσευχή, που απευθύνεται στο Θεό με όποια μορφή μπορεί να τον λατρεύει κανείς, και η πανέμορφη μελωδία του έχει την ιδιότητα να σου ανοίγει την καρδιά ακόμα… κι αν θεωρείς εαυτόν άθεο – τόσο μαγική είναι!

Τα λόγια του απευθύνονται στον Δημιουργό του Σύμπαντος, που είναι μάνα και πατέρας μαζί, που με το φως του μπορεί να διώξει το σκοτάδι, να γεμίσει τις καρδιές και το μυαλό με ελπίδα, να σβήσει τον πόνο και την θλίψη. Ζητά από τον υπέρτατο Κύριο, να δώσει έλεος, να διώξει το κακό και να ευλογήσει πιστούς και οπαδούς του.  «Κύριε ολόκληρου του σύμπαντος, Τις θλίψεις των πιστών, Τις θλίψεις των οπαδών, Σε μια στιγμή παρακαλώ εξαλείψτε τες, Ω Κύριε ολόκληρου του σύμπαντος».

Τι είναι το Ντιβάλι

Το Ντιβάλι ή Ντιπαβάλι είναι η Ινδουιστική γιορτή των φώτων, η οποία γιορτάζεται κάθε φθινόπωρο (για το βόρειο ημισφαίριο – άνοιξη για το νότιο ημισφαίριο). Είναι δημοφιλέστατη ινδουιστική γιορτή και συμβολίζει τη “νίκη του φωτός επί του σκότους, του καλού εναντίον του κακού και της γνώσης εναντίον της άγνοιας”.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι ναοί, τα σπίτια, τα καταστήματα και τα κτίρια γραφείων φωτίζονται έντονα, ενώ οι προετοιμασίες και τελετουργίες για το φεστιβάλ διαρκούν συνήθως πέντε ημέρες. Η κορύφωση του Ντιβάλι είναι η 3η ημέρα της εορτής, η οποία συμπίπτει με τη σκοτεινότερη νύχτα στο ινδουιστικό μήνα Καρτίκα. Στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάπου στα μέσα Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου.

Στην πορεία προς το Ντιβάλι, οι κάτοικοι προετοιμάζονται καθαρίζοντας, ανακαινίζοντας και διακοσμώντας τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους. Κατά την κορύφωση, οι κάτοικοι συνηθίζουν να ντύνονται με τα καλύτερα ρούχα, φωτίζουν το εσωτερικό και το εξωτερικό των σπιτιών τους με ντίγια (λάμπες πετρελαίου ή κεριά), προσφέρουν πούτζα (λατρεία) στη Λάξμι, τη θεά της ευημερίας και του πλούτου, πετούν βεγγαλικά, και συμμετέχουν σε οικογενειακές γιορτές, όπου μοιράζονται μιθάι (γλυκά) και δώρα.

Happy Diwali σε όλους, λοιπόν, κι από το Μπόλιγουντ με… πολύ χιούμορ!

Όσο για τα υπέροχα γλυκά που φτιάχνονται για τη συγκεκριμένη γιορτή, να μην σας αφήσουμε εδώ παραπονεμένους, έχουμε μια συνταγή! Κάντε απλά κλικ στην εικόνα:

 

Δείτε ακόμα

Shares