Home ΕπικαιρότηταΔιεθνή Νέα Μπετόβεν: Τεχνητή Νοημοσύνη ολοκληρώνει την 10η Συμφωνία – Έντονες αντιδράσεις

Μπετόβεν: Τεχνητή Νοημοσύνη ολοκληρώνει την 10η Συμφωνία – Έντονες αντιδράσεις

από Κλασσική Μουσική
119 θεάσεις
Shares

Η μέχρι τώρα ημιτελής 10η συμφωνία του Μπετόβεν ολοκληρώθηκε με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Γερμανία τον επόμενο μήνα, 194 χρόνια μετά το θάνατο του συνθέτη – Έντονες αντιδράσεις από το κοινό

Το 1824 ο Μπετόβεν έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο του ορχηστρικό έργο, τη Συμφωνία Νο. 9 σε Ρε ελάσσονα.

Ωστόσο, πριν από το θάνατό του τρία χρόνια αργότερα, το 1827, είχε αρχίσει να εργάζεται για μια δέκατη συμφωνία.

Το μόνο που απομένει από τη Δέκατη Συμφωνία του Μπετόβεν είναι αποσπασματικές σημειώσεις του πρώτου μέρους που ξεκίνησε πριν από το θάνατό του το 1827. Ωστόσο, αυτά τα κομμάτια έχουν πλέον μετατραπεί σε ένα πλήρες κομμάτι μουσικής χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

Το έργο ξεκίνησε το 2019 από μια ομάδα αποτελούμενη από ιστορικούς μουσικής, μουσικολόγους, συνθέτες και επιστήμονες υπολογιστών. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σήμαινε ότι αντιμετώπιζαν την πρόκληση να διασφαλίσουν ότι το έργο θα παραμείνει πιστό στη διαδικασία και το όραμα του Μπετόβεν.

Οι προηγούμενες χρήσεις της ΤΝ σε διαδικασίες σύνθεσης περιλαμβάνουν την τελική συμφωνία του Σούμπερτ που ολοκληρώνεται από την ΤΝ του smartphone Huawei Mate 20 Pro και έναν εναρμονιστή τεχνητής νοημοσύνης που εναρμονίζει κάθε μελωδία της επιλογής σας στο στυλ του Μπαχ.

Υπήρξαν επίσης προηγούμενες προσπάθειες ολοκλήρωσης της ημιτελούς συμφωνίας του Μπετόβεν. Το 1988 ο Barry Cooper συνένωσε τις σημειώσεις του Μπετόβεν σε μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει περισσότερο από αυτό το τμήμα λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου υλικού.

Μια σελίδα σημειώσεων του Μπετόβεν για την προγραμματισμένη 10η Συμφωνία του

Ο Δρ Ahmed Elgammal, που είναι καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Rutgers και επικεφαλής επιστήμονας υπολογιστών στο έργο τεχνητής νοημοσύνης, εξήγησε στο The Conversation ότι για να προχωρήσει το έργο τους, η ομάδα «έπρεπε να χρησιμοποιήσει νότες και ολοκληρωμένες συνθέσεις από ολόκληρο το έργο του Μπετόβεν – μαζί με τα διαθέσιμα αποσπάσματα από τη Δέκατη Συμφωνία – για να δημιουργήσει κάτι που ο ίδιος ο Μπετόβεν μπορούσε να έχει συνθέσει».

«Αυτή ήταν μια τεράστια πρόκληση. Έπρεπε να διδάξουμε στη μηχανή πώς να παίρνει μια σύντομη φράση, ή ακόμα και μόνο ένα μοτίβο, και να τη χρησιμοποιεί για να αναπτύξει μια μακρύτερη, πιο περίπλοκη μουσική δομή, όπως θα έκανε ο Μπετόβεν», ανέφερε.

Το πρώτο τεστ ήταν να διαπιστωθεί εάν ένα κοινό εμπειρογνωμόνων θα μπορούσε να καθορίσει πού τελειώνουν οι φράσεις του Μπετόβεν και πού αρχίζει η προέκταση της τεχνητής νοημοσύνης. Όταν δεν μπορούσαν, η ομάδα ήξερε ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Στους επόμενους 18 μήνες η τεχνητή νοημοσύνη κατασκεύασε και ενορχήστρωσε δύο ολόκληρα μέρη, το καθένα διάρκειας 20 λεπτών.

Ολόκληρο το κομμάτι θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου 2021 στο Telekom Forum στη γενέτειρα του Μπετόβεν στη Βόννη της Γερμανίας, με την ηχογράφηση να κυκλοφορεί την ίδια ημέρα.

Ενώ το πολυαναμενόμενο event είναι sold out, και ο Δρ Elgammal λέει ότι περιμένει κάποια ανταπόκριση.

«Υπάρχουν εκείνοι που θα πουν ότι οι τέχνες πρέπει να είναι εκτός ορίων από την τεχνητή νοημοσύνη, και ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καμία επιχείρηση να προσπαθεί να αναπαράγει τη δημιουργική διαδικασία του ανθρώπου», λέει στο The Conversation, «όμως όταν πρόκειται για τις τέχνες, βλέπω την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως αντικατάσταση, αλλά ως εργαλείο – ένα εργαλείο που ανοίγει πόρτες στους καλλιτέχνες εκφράζονται με νέους τρόπους».

Κακή αποδοχή από το κοινό

Μπορεί η ομάδα να ισχυρίζεται ότι οι «εμπειρογνώμονες» δεν ξεχώρισαν τι ήταν γραμμένο από τον συνθέτη και τι από τη ΤΝ, κι αυτό να το θεωρεί ως επιτυχία, αλλά η είδηση που δημοσιεύτηκε με δείγμα της δουλειάς δεν έτυχε θετικής κριτικής από τους φιλόμουσους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μερικά από τα σχόλια στο facebook είναι:

  • Απλά άθλιο. Μια βεβήλωση. Ωστόσο, οι ανόητοι παντού θα φωνάζουν “κουλ!” και “φοβερό!” και σκεφτείτε ότι αυτή είναι μια έγκυρη αναπαράσταση του Μπετόβεν, όταν δεν είναι παρά ένα ρηχό, χωρίς νόημα κόλπο.
  • Τι απολύτως φρικτή ιδέα!
  • Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την ανθρώπινη συμμετοχή στη μουσική.
  • Έχετε προσβάλει τον Μπετόβεν.
  • Λάβετε υπόψη σας, το παρόν κλιπ (3+ λεπτά) είναι στην πραγματικότητα αυτό που άφησε πίσω του ο Μπετόβεν, αν και ανακατασκευάστηκε. Δεν έχουμε ακούσει ούτε μια σημείωση για το τι κατάφερε να φτιάξει η ΤΝ ακόμα.
  • Ενδιαφέρον αλλά τίποτα περισσότερο από ένα έξυπνο παστίτσιο.
  • Το μισώ ήδη…

Και η λίστα μακρά, χωρίς ούτε ένα σχεδόν θετικό σχόλιο. Κρίνετε λοιπόν από μόνοι σας. Σας αρέσει αυτό που ακούτε;

Δείτε ακόμα

Shares