Home Άρθρα Το Χριστουγεννιάτικο Charlie Brown επίκαιρο όσο ποτέ!

Το Χριστουγεννιάτικο Charlie Brown επίκαιρο όσο ποτέ!

από Κλασσική Μουσική
268 θεάσεις
Shares

Στις 9 Δεκεμβρίου 1965, κυκλοφόρησε από το CBS το Charlie Brown Christmas – Σήμερα, 55 χρόνια μετά με τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές σε καθεστώς lockdown, είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε!

Ήταν το πρώτο τηλεοπτικό σπέσιαλ που προήλθε από τη δημοφιλή κωμική σειρά, Peanuts. Αν και το CBS δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο για την επιτυχία της τηλεοπτικής ταινίας, ιδίως για το θρησκευτικό του μήνυμα, τελικά διαψεύστηκε! Σχεδόν οι μισές τηλεοράσεις της Αμερικής συντονίστηκαν στο μισάωρο πρόγραμμα, ενώ πληθώρα επιστολών στάλθηκαν στην Coca Cola, τον χορηγό της ταινίας, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη των θεατών.

Από κοινού, ο παραγωγός Lee Mendelson, ο σκηνοθέτης Bill Melendez, ο Charles M. Shultz και ο συνθέτης-μουσικός Vince Guaraldi είχαν δημιουργήσει ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα σπέσιαλ στην τηλεοπτική ιστορία των ΗΠΑ.

Η πλοκή είναι μια χαριτωμένη ιστορία για τον καταθλιπτικό Charlie Brown, απογοητευμένος από την εμπορικότητα και καταναλωτισμό των εορτών, αναζητώντας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Charlie Brown: Δεν καταλαβαίνω τα Χριστούγεννα, υποθέτω. Μου αρέσει να παίρνω δώρα και να στέλνω Χριστουγεννιάτικες κάρτες και να στολίζω δέντρα και όλα αυτά, αλλά δεν με κάνουν χαρούμενο. Πάντα καταλήγω να νιώθω κατάθλιψη.

 

Linus Van Pelt: Charlie Brown, είσαι το μόνο άτομο που γνωρίζω που μπορεί να πάρει μια υπέροχη σεζόν όπως τα Χριστούγεννα και να το μετατρέψει σε πρόβλημα. Ίσως η Lucy να έχει δίκιο. Από όλους τους Charlie Browns στον κόσμο, είσαι ο Charlie Browniest.

Πρώτα πηγαίνει στην “ψυχίατρο” Lucy για συμβουλές, η οποία του συνιστά να εμπλακεί σε κάποια δραστηριότητα και συμφωνεί να σκηνοθετήσει ένα σχολικό έργο ελπίζοντας έτσι να βρει το Χριστουγεννιάτικο νόημα.

Η πρόβα, ωστόσο, πηγαίνει χάλια, υπάρχουν πολλά παρατράγουδα, η μουσική ήταν πολύ τζαζ αντί για τα Χριστουγεννιάτικη και το δέντρο που ο Charlie Brown και ο Linus έφεραν για να στολίσουν είναι μαραμένο. Με απόγνωση, ο Charlie Brown φωνάζει «Δεν υπάρχει κανείς που να ξέρει τι είναι τα Χριστούγεννα ;!»

Ως απάντηση στην ερώτησή του, ο Linus, ο οποίος είναι συχνά ο φιλόσοφος της παρέας, διαβάζει από τη Γραφή. Η πίστη του Charlie Brown αποκαθίσταται προσωρινά και πηγαίνει σπίτι για να διακοσμήσει το δέντρο. Το δέντρο όμως καταρρέει και τον στέλνει σε νέα απόγνωση. Στη συνέχεια, οι φίλοι του εμφανίζονται για να το στολίσουν μαζί, ενώ φωνάζουν «Καλά Χριστούγεννα, Charlie Brown» και τραγουδούν όλοι μαζί. Όλα είναι καλά και πάλι!

Ενώ αυτή η ιστορία ακούγεται χαριτωμένη και αφελής, το θρησκευτικό μήνυμα απευθείας από τη Γραφή, το οποίο ανέφερε ο Linus, αποκαλύπτει και τις συγκυρίες στη δεκαετία του 1960, στις ΗΠΑ.

Όπως εξηγεί ο Stephen Lind στο βιβλίο του A Charlie Brown Religion, η δεκαετία του 1960 ήταν μια δεκαετία γεμάτη ένταση. Περνώντας από τον Ψυχρό Πόλεμο, τα Κινήματα Πολιτικών Δικαιωμάτων, τον Πόλεμο κατά της Φτώχειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν πολλές αλλαγές, και αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας, αμφισβητήθηκαν και επανεξετάστηκαν.

Η συμπερίληψη της Βιβλικής γραφής ήταν μια τολμηρή κίνηση που επέμενε ο ίδιος ο Charles M. Shultz.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικά αποδεκτό. Πολλοί θεατές αγκάλιασαν τη σπάνια εστίαση σε ένα θρησκευτικό μήνυμα, ίσως επειδή τα περισσότερα άλλα προγράμματα είχαν απομακρυνθεί από αυτά. Ενώ το θρησκευτικό μήνυμα απαντά στην ερώτηση-αναζήτηση του Charlie Brown, το δράμα αναδεικνύει την καταναλωτική τάση της αγοράς εκείνη την εποχή.

Επίσης η επιλογή του Charlie Brown για ένα δέντρο φυσικό ας είναι και μαραμένο, δείχνει ότι προτιμάει το αυθεντικό παρά τα πλαστικά κι αλουμινένια που ήταν τότε πολύ της μόδας.

Το μήνυμα της Γραφής, μαζί με την αγάπη των φίλων του και την αποδοχή της διαφορετικότητας του χαρακτήρα του, είναι τελικά όλο αυτό το “πακέτο” που έκανε χιλιάδες τηλεθεατές να αγαπήσουν το Χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ. Και ένα είναι το σίγουρο: Αν σήμερα ζούσε ο Shultz, κάτω από ένα καθεστώς lockdown που ο κόσμος δεν μεταφράζει τις γιορτές σε “ψώνια”, θα έφτιαχνε ένα επεισόδιο όπου ο Charlie Brown θα ήταν μάλλον πολύ πιο χαρούμενος, λέγοντας, επιτέλους βρέθηκε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων!

“και ποιμένες ήσαν κατά το αυτό μέρος διανυκτερεύοντες εν τοις αγροίς, και φυλάττοντες φυλακάς της νυκτός επί το ποίμνιον αυτών. Και ιδού άγγελος Κυρίου εξαίφνης εφάνη εις αυτούς, και δόξα Κυρίου έλαμψε περί αυτούς, και εφοβήθησαν φόβον μέγαν. Και είπε προς αυτούς ο άγγελος, Μη φοβείσθε. διότι ιδού, ευαγγελίζομαι εις εσάς χαράν μεγάλην, ήτις θέλει είσθαι εις πάντα τον λαόν. διότι σήμερον εγεννήθη εις εσάς εν πόλει Δαβίδ σωτήρ, όστις είναι Χριστός Κύριος. Και τούτο θέλει είσθαι το σημείον εις εσάς, Θέλετε εύρει βρέφος εσπαργανωμένον, κείμενον εν τη φάτνη. Και εξαίφνης μετά του αγγέλου εφάνη πλήθος στρατιάς ουρανίου, υμνούντων τον Θεόν, και λεγόντων, Δόξα εν υψίστοις Θεώ, και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία.”

(Κατά Λουκά 2/β/8-14)

Δείτε ακόμα

Shares