Home Κλασσική ΜουσικήΣυνθέτες 7 σπουδαίοι συνθέτες Αφρικανικής καταγωγής

7 σπουδαίοι συνθέτες Αφρικανικής καταγωγής

295 θεάσεις
Shares

Από τον Scott Joplin έως τη Florence Price, η μουσική αυτών των λαμπρών συνθετών έχει παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό από τη δυτική παράδοση της κλασσικής και πιο σύγχρονης μουσικής

Μερικοί από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς μαύρους συνθέτες στην ιστορία της κλασσικής μουσικής.

1. Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Georges (1745 – 1799)

Το αποκάλεσαν «le Mozart noir» («Ο μαύρος Mozart»), ο Chevalier de Saint-Georges έχει μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος κλασσικός συνθέτης αφρικανικής καταγωγής.

Γεννημένος σε μια φυτεία ενός πλούσιου ιδιοκτήτη φυτείας και από τον αφρικανικό σκλάβο του, ο Saint-Georges ήταν ένας παραγωγικός συνθέτης που έγραψε κουαρτέτα εγχόρδων, συμφωνίες και κοντσέρτα στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ηγήθηκε επίσης μιας από τις καλύτερες ορχήστρες στην Ευρώπη – Le Concert des Amateurs – και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Άνταμς τον έκρινε «τον πιο καταξιωμένο άνθρωπο στην Ευρώπη».

2. Florence Price (1887 – 1953)

Η Florence Price ήταν η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα που έπαιξε τη μουσική της σε μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα – το 1933. Ένας μουσικός κριτικός από το Chicago Daily News άκουσε το έργο, που εκτελέστηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, και το χαρακτήρισε «άψογο έργο», ένα έργο που έχει το δικό του μήνυμα με αυτοσυγκράτηση και όμως με πάθος… αξίζει μια θέση στο κανονικό συμφωνικό ρεπερτόριο”.

Γεννημένη στο Αρκάνσας το 1887, η Price ήταν βαθιά θρησκευτική προσωπικότητα και έφερε τη μουσική της αφροαμερικάνικης εκκλησίας στη μουσική της – καθώς και επιρροές από τους Ντβόρζακ , Τσαϊκόφσκι και άλλους Ευρωπαίους Ρομαντικούς συνθέτες.

Concerto in One Movement

3. Scott Joplin (1868 – 1917)

Ο Scott Joplin, που ονομάστηκε «King of Ragtime», ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς συνθέτες στα τέλη του 20ού αιώνα. Τις ιδέες του σχετικά με την αρμονία, καθώς και τα περίπλοκα μοτίβα του μπάσου και η σποραδική του συγκομιδή, μιμούνται ακόμα οι συνθέτες του σήμερα.

Ο πρόωρος θάνατος του Joplin, από σύφιλη που κατέληξε σε άνοια, σηματοδότησε το τέλος του ragtime. Αλλά οι συνθέσεις του ανακαλύφθηκαν ξανά και έγιναν και πάλι δημοφιλείς στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Joshua Rifkin κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο άλμπουμ των κομματιών του. Ακολούθησε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1973 The Sting που χρησιμοποίησε αρκετές από τις συνθέσεις του Joplin, συμπεριλαμβανομένων των «The Entertainmenter» και «Solace».

4. George Bridgetower (1778 – 1860)

Ο George Bridgetower ήταν ένας αφροευρωπαίος βιρτουόζος βιολιστής και συνθέτης, του οποίου το όνομα μπορεί να αναγνωρίσετε από το Immortal Beloved. Περιγράφεται στην ταινία ως «ο διάσημος βιρτουόζος από την Αφρική» – αλλά ο πατέρας του ήταν πιθανώς από τις Δυτικές Ινδίες.

Στη σκηνή της ταινίας Immortal Beloved παίζει την Sonata No. 9 του Μπετόβεν, την Kreutzerμ ένα κομμάτι που ο Μπετόβεν αφιέρωσε επίσημα στον Bridgetower. Η σκηνή αφηγείται την πραγματική ρήξη τους, η οποία έκανε τον Μπετόβεν να αποσύρει την αφοσίωσή του για μια προσβλητική παρατήρηση που έκανε ο Bridgetower για μια κυρία που γνώριζε ο Μπετόβεν. Εξοργισμένος, ο Μπετόβεν επέλεξε να δώσει όνομα στη sonata του Rodolphe Kreutzer, έναν μεγάλο Γάλλο βιολιστή.

Το όνομα του Bridgetower χάθηκε σύντομα στην ιστορία και πέθανε στη φτώχεια στο Πεκχάμ.

5. William Grant Still (1895 – 1978)

Η καριέρα του Still είναι μια ιστορία πρωτιάς: με το όνομα «Ο Κοσμήτορας» των Αφροαμερικανών συνθετών, ήταν ο πρώτος Αφροαμερικάνος που διηύθυνε μια μεγάλη αμερικανική συμφωνική ορχήστρα, ο πρώτος που είχε μια παραγωγή όπερας από μια μεγάλη σκηνή όπερας (την Όπερα της Νέας Υόρκης), ο πρώτος που έχει μια συμφωνία (η πρώτη του Συμφωνία) παιγμένη από μια κορυφαία ορχήστρα, και ο πρώτος που έκανε μια όπερα στην εθνική τηλεόραση.

Ακόμα συνέθεσε περισσότερα από 150 έργα στη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων πέντε συμφωνιών και οκτώ οπερών, το πιο διάσημο από τα οποία είναι η «Αφροαμερικανική» Συμφωνία Νο. 1. Ήταν επίσης ομποΐστας, μαέστρος και διευθυντής τζαζ.

6. Samuel Coleridge-Taylor (1875 – 1912)

Οι λευκοί μουσικοί της Νέας Υόρκης τον χαρακτήριζαν ως «Αφρικανικό Mahler». Ο Samuel Coleridge-Taylor πολέμησε ενάντια σε φυλετικές προκαταλήψεις σε όλη τη σύντομη ζωή του.

Πάντρεψε επιδέξια την αφροαμερικάνικη λαϊκή μουσική με την συμφωνική μουσική, συνθέτοντας κομμάτια όπως το African Suite, το African Romances και το Twenty-Four Negro Melodies. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις τρεις καντάτες του με βάση το επικό ποίημα, το Song of Hiawatha.

7. George Walker (1922 – 2018)

Ο Walker ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε το Βραβείο Pulitzer για τη Μουσική. Το έλαβε για το έργο του Lilacs, το 1996.

Αλλά όχι μόνο αυτό. Ο Walker ήταν επίσης ο πρώτος μαύρος απόφοιτος του Ινστιτούτου Curtis στη Φιλαδέλφεια το 1945, ο πρώτος μαύρος μουσικός που έπαιξε το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης την ίδια χρονιά, ο πρώτος μαύρος αποδέκτης διδακτορικού από το Eastman School το 1955, και ο πρώτος που έγινε δεκτός στο Smith College το 1961.

Ο Walker πέθανε στις 23 Αυγούστου 2018, και το πιο διάσημο και ερμηνευμένο έργο του παραμένει το Lyric for Strings (1946), ένα όμορφο έργο για ορχήστρα εγχόρδων. Έφερε επίσης την κληρονομιά του Chevalier de Saint-Georges στην προσοχή το 2010, τιμώντας τον με το αφιέρωμα Foils for Orchestra (Homage à Saint George).

Δείτε ακόμα

Shares