François Couperin – Γάλλος συνθέτης, οργανίστας και τσεμπαλίστας της μπαρόκ περιόδου. Γνωστός και ως Couperin le Grand (Κουπρέν ο Μέγας) καταγόταν από μια μεγάλη οικογένεια μουσικών
Τα Ανοιξιάτικα βράδια είναι ερωτευμένα. Όλη η φύση την Άνοιξη είναι σε αναγέννηση. Αλλά το τραγούδι του αηδονιού που αναζητά τη σύντροφό του, είναι το πιο χαρακτηριστικό άκουσμα που υποδηλώνει ότι η Άνοιξη είναι εδώ.
Η μουσική μπαρόκ έχει θεματικά και περιγραφικά πολλούς δεσμούς με την Φύση, ακόμα και στην δομή της αρμονίας της. Και ο François Couperin, εμπνευσμένος από το λαχτάρισμα του αηδονιού για σύντροφο, το αποτυπώνει με έναν εξαιρετικά σπαρακτικό τρόπο στο υπέροχο κομμάτι του.
Ακούστε το έργο στο βίντεο και δείτε την παρτιτούρα για όσους επιθυμούν να το παίξουν με φλογέρα, φλάουτο ή ακόμα και πίκολο.
Tip: Υπόψη ότι στην μπαρόκ εποχή, το mordent – όπως και όλοι οι μουσικοί καλλωπισμοί – πρέπει να γίνονται πάνω στο bit και όχι εκτός, και με καλή προετοιμασία, οι δε τρίλιες να ξεκινούν πάντα από την από πάνω νότα.