Home ΕπικαιρότηταΔιεθνή Νέα James Levine: Πέθανε ο διάσημος μαέστρος που απολύθηκε για σεξουαλικά σκάνδαλα

James Levine: Πέθανε ο διάσημος μαέστρος που απολύθηκε για σεξουαλικά σκάνδαλα

από Κλασσική Μουσική
341 θεάσεις
Shares

O επί σειρά ετών διευθυντής ορχήστρας της Όπερας της Νέας Υόρκης, James Levine, πέθανε σε ηλικία 77 χρονών στις 9 Μαρτίου, αλλά ο θάνατός του ανακοινώθηκε σχεδόν 10 μέρες μετά, προκαλώντας ερωτηματικά

Ο James Levine ήταν ένας από τους πλέον διάσημους και καταξιωμένους μαέστρους στον κόσμο η καριέρα του οποίου αμαυρώθηκε στο φινάλε της από σωρεία καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις σε νεαρούς. Παρότι άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Μαρτίου, στην Καλιφόρνια όπου ζούσε, ο θάνατός του ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα.

Το όνομα του James Levine είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περίφημη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό των ΗΠΑ, καθώς βρισκόταν στο τιμόνι της επί τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες.

Παράλληλα όμως συνεργάστηκε, κατά την διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του και με άλλες σπουδαίες ορχήστρες μεταξύ των οποίων και η Συμφωνική της Βοστώνης την οποία διηύθυνε από το 2004 και για επτά συνεχή χρόνια, η Φιλαρμονική του Μονάχου της οποίας διετέλεσε μουσικός διευθυντής κατά την περίοδο 1999 – 2004, η Φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης και η Συμφωνική του Σικάγο. Υπολογίζεται πως στο σύνολο της σταδιοδρομίας του έχει διευθύνει περισσότερες από 2.500 παραστάσεις σχεδόν 85 διαφορετικών έργων του λυρικού θεάτρου

Οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός υπήρξε ένα από πιο τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στην πολυζητημένη υπόθεση του αμερικανικού κινήματος #MeToo. Η προσωπική και καλλιτεχνική αποκαθήλωσή του ξεκίνησε το 2017 με μια σοκαριστική καταγγελία ενός άνδρα πως τον κακοποιούσε σεξουαλικά την δεκαετία του ’80, κι ενώ ήταν μόλις 14 ετών. Μετά από αυτή την πρώτη καταγγελία, η οποία δεν ήταν δυνατό να οδηγήσει σε δίωξη δεδομένου ότι επρόκειτο για αδίκημα που είχε παραγραφεί, η διοίκηση της Μετροπόλιταν Όπερα διέταξε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας αποκαλύφθηκε πως ο Levine είχε εκδηλώσει με επιθετικό τρόπο τις σεξουαλικές ορέξεις του σε πολλούς ακόμη νεαρούς άνδρες. Παρότι ο ίδιος αρνήθηκε πεισματικά τις κατηγορίες απολύθηκε από την θέση του και αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση. Αποχωρώντας, ωστόσο, εισέπραξε μιας τεράστια αποζημίωση ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων!

Ο Levine γεννήθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο, το 1943, και ήταν γιος εβραϊκής, μουσικής οικογένειας. Ο παππούς του ήταν συνθέτης και cantor συναγωγής, ο πατέρας του (Lawrence) ήταν βιολιστής που ηγήθηκε χορευτικών συγκροτημάτων με το όνομα “Larry Lee” πριν εισέλθει στην επιχείρηση ενδυμάτων του πατέρα του, και η μητέρα του (Helen Goldstein Levine) ηθοποιός στο Μπρόντγουεϊ, όχι μεγάλης καριέρας.

Την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία τον ανάγκαζαν να νοσηλευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανατρέποντας συχνά το πυκνό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα.

Δείτε ακόμα

Shares