Home Κινηματογράφος UTOPIA: Γιατί να κοπεί μια τόσο πετυχημένη τηλεοπτική σειρά;

UTOPIA: Γιατί να κοπεί μια τόσο πετυχημένη τηλεοπτική σειρά;

από Κλασσική Μουσική
26 θεάσεις
Shares

Tο 2013 το Channel 4 είχε προβάλλει την τηλεοπτική σειρά UTOPIA, με θέμα μια καλά ενορχηστρωμένη ψευτο-πανδημία από την παγκόσμια ελίτ με σκοπό τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που θα καθιστούσαν τους παγκόσμιους πληθυσμούς στείρους για να σωθεί ο πλανήτης τάχα από την υπερπληθυσμό! Η σειρά παρότι έκανε δύο εξαιρετικά πολύ πετυχημένους κύκλους, στη συνέχεια την έκοψαν ως… «αντιεμπορική»!

Η δικαιολογία ότι η σειρά είναι “βίαιη” προκάλεσε γέλωτα τότε, αλλά σήμερα θα προκαλούσε μέχρι δακρύων, λαμβάνοντας υπόψη και το πόσο βίαια έχουν γίνει τα τηλεοπτικά σήριαλ και ειδικά στα συνδρομητικά κανάλια, όπως NETFLIX.

Ο βρετανικός τύπος έγραψε διθυράμβους, σχολιάζοντας απλά αν η “τόση βία ήταν απαραίτητη”. Ο Guardian το αποκάλεσε “έργο λαμπρής φαντασίας”, ένας “εφιάλτης του 21ου αιώνα” που… “δείχνει για όμορφος”….

Η Ουτοπία  (UTOPIA, ο αγγλικός τίτλος) ήταν ένα τηλεοπτικό βρετανικό θρίλερ συνωμοσίας που έκανε το ντεμπούτο του στο Channel 4 στις 15 Ιανουαρίου 2013. Τον πρώτο κύκλο 6 επεισοδίων ακολούθησε ο δεύτερος με τα επόμενα 6, μετά από ανάθεση του Channel 4, και ξεκίνησε με δυο απανωτά επεισόδια, στις 14 και 15 Ιουλίου 2014.

Το σήριαλ έμελλε να γίνει μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία, αλλά και να ξεσηκώσει άπειρες αντιδράσεις. Κατηγορήθηκε για τις πολύ άγριες σκηνές του, και η ρυθμιστική αρχή Ofcom έλαβε 44 καταγγελίες σχετικά με την τηλεοπτική σειρά, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών σχετικά με τη βία, τη προσβλητική γλώσσα και των παιδιών που εμπλέκονται σε σκηνές με περιεχόμενο για ενήλικες.

 

37 από τις καταγγελίες σχετίζονται με μια σκηνή στην αρχή του γ’ επεισοδίου όπου τα γυρίσματα γίνονται σε ένα δημοτικό σχολείο. Το επεισόδιο προβλήθηκε μόλις ένα μήνα μετά το περιστατικό στο Δημοτικό Σχολείο στο Sandy Hook των ΗΠΑ, και το σήριαλ δείχνει μια δολοφονική επίθεση σε σχολείο που όμως στη συνέχεια ‘φορτώνεται’ σκόπιμα σε ένα νεαρό αγόρι για το εμπλέξουν.

Το Channel 4, που δεν χαμπαριάζει μπροστά στην επιτυχία, απάντησε σε όλες αυτές τις καταγγελίες: «Το έργο σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και οι σκηνές βίας είναι δικαιολογημένες στο πλαίσιο της ιστορίας. Όλοι έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τον κώδικα Ofcom Broadcasting και ήμαστε ικανοποιημένοι που έχει κατάλληλα προγραμματιστεί σε μια τηλεοπτική ζώνη αργά τη νύχτα, και αφού έχουν προηγηθεί σαφείς γραφικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη βία και τη σκληρή του γλώσσα»

Στo δεύτερo κύκλο γίνεται χρήση πραγματικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Airey Neave, κι έγιναν πάλι επικρίσεις από κάποιο αριθμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας του δολοφονηθέντος πολιτικού. Σε απάντηση, το Channel 4 εξέδωσε μια δήλωση και είπε ότι η δραματική σειρά είναι “εντελώς φανταστική” και ότι το Ουτοπία δεν υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε άλλη οργάνωση ήταν υπεύθυνη για το θάνατο του Airey Neave.

Ενόχλησε η βία του σήριαλ ή η βία της αλήθειας που αποκαλύπτει;

Η ιστορία του σήριαλ, αφορά μια μικρή ομάδα ανθρώπων που στην κατοχή τους βρίσκεται ένα χειρόγραφο, που είναι το δεύτερο τεύχος μιας σειράς κόμικς που ονομάζεται «Τα πειράματα της Utopia», το οποίο φημολογείται ότι έχει προβλέψει τις χειρότερες καταστροφές του περασμένου αιώνα. Εξ αιτίας του, γίνονται στόχος μιας οργάνωσης γνωστή ως «Το Δίκτυο», από την οποία προσπαθούν να γλυτώσουν. Στις σελίδες του χειρόγραφου, βρίσκεται κρυμμένο το σχέδιο για τις καταστροφές που πρόκειται να συμβούν, καθώς και τα ονόματα των προσώπων που εμπνεύστηκαν και τις σχεδίασαν.

Ποιο είναι όμως το κρυφό “πλάνο” που κρύβεται μέσα στην Ουτοπία και θα απειλήσει το μέλλον όλης της Ανθρωπότητας; Μια τρελή ιδέα κάποιου γενετιστή, που «Το Δίκτυο» έχει ασπαστεί και υπηρετεί με φανατισμό: Να γίνει παγκόσμια μείωση πληθυσμού μέσω ενός εμβολίου που θα προκαλέσει στειρότητα. Είναι ο “ειρηνικός” τρόπος που σκέφτηκε «Το Δίκτυο», προκειμένου να μείνουν ελάχιστοι στον πλανήτη που πρέπει “να σωθεί” από τον υπερπληθυσμό, χωρίς ωστόσο να χυθεί αίμα.

Ωστόσο προκειμένου να επιβληθεί ο παγκόσμιος εμβολιασμός, απαιτείτο μια “κρίση”, η απειλή μιας παγκόσμιας επιδημίας, που φρόντισαν ψευδώς να κατασκευάσουν.

Μην αγχώνεστε, περί… τηλεοπτικού σήριαλ μυστηρίου και φαντασίας πρόκειται…

Το σήριαλ είναι γεμάτο συμβολισμούς

Τηλεοπτικά έχει πολύ εξαίρετη σκηνοθεσία, γρηγοράδα και σασπένς, καλή ηθοποιία, έντονη χρωματικά φωτογραφία που ταιριάζει απόλυτα με το όλο “σάικο” τόσο του θέματος. Ακριβώς στο ίδιο σκεπτικό και η μουσική επένδυση., η οποία κυριολεκτικά είναι… «brilliant»!

Η βία όντως είναι σε αρκετή δόση, αλλά έχουμε δει και χειρότερα για τα οποία δεν έγινε ποτέ λόγος.

Η ταινία είναι γεμάτη από συμβολισμούς, “μασονικούς” ή ακόμα και χημικούς αεροψεκασμούς πλάι σε ανεμογεννήτριες, που πιθανά μπήκαν εκεί όχι τυχαία.

Το αν η ταινία είναι προϊόν φαντασίας ή «προφητικής» πραγματικότητας, εσείς θα το κρίνετε. Σύμφωνα με πολλές «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με το θέμα της παγκόσμιας μείωσης του πληθυσμού πιθανά μέσω ενός εμβολίου, όπως αποτελεί και το κεντρικό θέμα στη σειρά Ουτοπία, ο παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει τελικά να μειωθεί για να «σωθεί το περιβάλλον».

Η φράση-κλειδί είναι: «Μα τι νομίσατε, ότι πρόκειται να τα μοιραστούμε;», εννοώντας πλούτο και πόρους… Δείτε το τρέιλερ και η εξήγηση είναι στο 2:25.

Ξαναλέμε, μην αγχώνεστε, όπως λένε και οι δημιουργοί του, το σήριαλ είναι προϊόν φαντασίας, και οποιαδήποτε ομοιότητα με τα σημερινά γεγονότα είναι απλά συμπτωματική.

Or not…

Πάντως όπου μπορείτε να το κατεβάσετε, αξίζει να το δείτε και… ως απλή περιπέτεια!

Utopia Soundtrack by Cristobal Tapia de Veer

Δείτε ακόμα

Shares